Muffiny z malinami na dwa sposoby

20:19:00

muffiny z malinami, czekoladą i serkiem mascarpone

Wszyscy kochamy muffiny więc mam dla Was aż dwa przepisy! Tym razem w roli głównej maliny i czekolada! Muffiny powstały z okazji sobotniego ogniska, wszyscy przeżyli a niektórzy nawet pochwalili tak, że bierzcie i pieczcie!


Kokosowe muffinki z malinami i białą czekoladą


Składniki /18 sztuk/

Składniki suche:

2 szklanki mąki⅓ szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka wiórków kokosowych

Składniki mokre:

1,5 szklanki gorącej wody⅓ szklanki oleju2 jajka1,5 szklanki malin1 tabliczka białej czekolady

Przygotowanie

Wiórki kokosowe zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie całość miksujemy, tak by uzyskać mleko kokosowe.
Składniki suche łączymy ze sobą, dodajemy do nich posiekaną czekoladę.
Do wiórków z mlekiem kokosowym dodajemy pozostałe mokre składniki i całość miksujemy.
Do suchych składników dodajemy składniki mokre, mieszamy łyżką.
Do ciasta dodajemy maliny i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do kokilek i pieczemy około 20 minut w 180 st. C

Muffiniki czekoladowe z malinami

Składniki /24 sztuki/

Składniki suche:

3 szklanki mąki½ szklanki cukru⅓ szklanki dobrego kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:

1 szklanka mleka300 ml jogurtu (można użyć jednego rodzaju nabiału)2 duże jajka⅓ szklanki oleju lub masła2,5 szklanki malin1 tabliczka mlecznej czekolady

Przygotowanie

W kąpieli wodnej lub w rondelku roztapiamy czekoladę z olejem/masłem.
Suche składniki łączymy ze sobą.
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy pozostałe mokre składniki, całość miksujemy.
Do suchych składników dodajemy składniki mokre, mieszamy łyżką.
Do ciasta dodajemy maliny i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do kokilek i pieczemy około 20 minut w 180 st. C

Smacznego! Dajcie znać jak wam udały się wypieki.

You Might Also Like

0 komentarze