Krem daktylowy na dwa sposoby

14:30:00

Dwa przepisy na kremy daktylowe
W końcu doczekałam się jakiejś sensownej pogody, kiedy ma się ochotę normalnie funkcjonować a nie tylko egzystować. To naprawdę niesamowite, że trochę słońca i wyższa temperatura potrafią tak wpłynąć na człowieka. Mam nadzieję, że dzięki tej cudownej pogodzie zmobilizujecie się do zrobienia kremu z jednego z przepisów, które znajdziecie poniżej.

Nie wiem czy kiedyś już o tym wspominałam, ale bardzo kocham daktyle! To moje drugie (zaraz po rodzynkach <3) ulubione bakalie. Przecież daktyle same w sobie są jak naturalne cukierki a poza tym zawierają sporo błonnika, potasu i witamin z grupy B.  Mają też właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwzakrzepowe. Są, co prawda wysokokaloryczne, ale i tak stanowią fajną alternatywę dla zwykłych słodyczy.

Co do samych kremów to obydwa z nich są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, więc spokojnie je zrobicie nawet, gdy macie dwie lewe ręce do gotowania. Pierwszy krem idealnie sprawdzi się np., jako dodatek do naleśników, pancaksów czy koktajli a drugi stanowi fajną opcję na drugie śniadanie. Sam w sobie jest dosyć ciężki i zapychający, więc najlepiej smakuje jedzony w towarzystwie jabłka.

Krem z daktyli I

Składniki:

100 g suszonych daktyli bez pestek
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka cynamonu/kakao (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wodą i gotujemy przez kilka minut do momentu aż zmiękną. Do daktyli (wraz z pozostałą wodą) dodajemy cynamon/kakao i blendujemy całość na gładką masę.

Krem śliwkowo-daktylowy

Składniki:

50 g suszonych śliwek
50 g suszonych daktyli bez pestek
1 banan
1/3 szklanki wody

Przygotowanie: 

Daktyle i śliwki gotujemy w 1/3 szklanki wody do momentu aż zmiękną. Do bakalii dodajemy banana i całość blendujemy na gładką masę.

You Might Also Like

0 komentarze