Muffinki marchewkowe bez dodatku cukru

19:54:00

Muffinki gwiazdki i kawa

Pewnie znów się powtórzę, ale bardzo lubię muffinki. Nie dość, że są banalne w przygotowaniu to jeszcze można przemycić w nich wiele zdrowych rzeczy. Dobrym przykładem są muffinki, na które przepis znajdziecie poniżej. Nie dość, że w dużej mierze składają się z marchewki to znajdziecie w nich płatki owsiane, o których pisałam już szerzej w tekście na temat tego, zczym jeść płatki owsiane, gdy nie przepadasz za owsianką. Dodatkowo do takich muffinek chętnie dodaję różnego rodzaju otręby, które również są bogate w wiele witamin, ale przede wszystkim mają bardzo dużo błonnika. Moje otręby orkiszowe mają aż 47g błonnika w 100g produktu!  

Składniki (na 18 muffinek)

- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki otrębów orkiszowych (lub dowolnych innych otrębów)
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- ½ łyżeczki cynamonu
- 3 spore marchewki starte na tarce
- 3 spore garście rodzynek
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju

Przygotowanie

- Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce
- Marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy ją do suchych składników
- W osobnej misce łączmy wszystkie mokre składniki a następnie dodajemy je do wymieszanych wcześniej suchych składników.
- Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy 20-25 minut w 180 °C
- Gotowe muffinki można polać czekoladową polewą jednak jeśli chcecie by były bardziej dietetyczne zrezygnujcie z niej.

You Might Also Like

0 komentarze