Przepis na sałatkę z pieczoną dynią i batatami+ podsumowanie października
Wszyscy żyjecie zapewne albo imprezą z okazji Halloween albo
już dziś odwiedzaliście groby najbliższych. Z racji tego mam dla was coś
lekkiego, do przeczytania w międzyczasie.
Co działo się u mnie w październiku?
Październik to przede wszystkim powrót na studia. Trochę niechętnie, ale jednak wróciłam na mój
wydział powtarzając sobie, że to przecież ostatni semestr na tej uczelni.
Jednak październik to nie tylko studia- dzięki temu, że
pogoda naprawdę nam dopisywała każdą możliwą chwilę wykorzystywałam na spacery.
Z racji tego, że w ostatnim czasie często próbuję uchwycić świat w zdjęciach na
blogu pojawiło się trochę zdjęć pięknej polskiej jesieni- zarówno na wsi jak i w lesie.
Początek października to także długo wyczekiwany remont pokoju,
którego efekty możecie zobaczyć w tym poście.
W październiku staram się być jak najbardziej zmotywowaną-
poszłam do dietetyka, aktualnie jestem już drugi tydzień na diecie zgodnie z jego
zaleceniami, powróciłam do nauki słówek z anielskiego, staram się być lepiej
zorganizowana i oszczędna.
Siostra wraz z braćmi wyjątkowo się dzisiaj postarali więc gadżetów
na Halloween dzisiaj u nas nie zabrakło.
Sałatka z pieczonym batatem i cukinią
to efekt mojej nowej diety. Choć ten konkretny przepis nie znalazł się bezpośrednio w przepisach od Pani Dietetyk to myślę, że świetnie wpisuje się w jej zalecenia. Świetnie sprawdzi się np. jako kolacja lub drugie śniadanie.Składniki (1 porcja)
2 garści rukoli (50 kcal)
2 łyżeczki ziaren słonecznika (56 kcal)
50 g pieczonej dyni (14 kcal)
50 g pieczonych batatów (43 kcal)
30 g sera mozzarella (76 kcal)
Dresing
2 łyżeczki oliwy (82 kcal)
1 łyżeczka octu balsamicznego (3 kcal)
Sól i pieprz
Ewentualnie odrobina cukru
RAZEM: 324 kcal
Przygotowanie jest banalnie proste.
Dynię i bataty lekko solimy i pieczemy do miękkości w 180
st. C (około 15 min) a następnie studzimy je. Osobiście wykorzystałam upieczone
warzywa, które zostały mi z obiadu.
Słonecznik podprażamy na suchej patelni.
Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą lub układamy
je warstwowo a na końcu polewamy całość dresingiem.